DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Produkty recyklace

 

            Co se vyrábí z recyklovaného odpadu? V současné době je recyklace velmi rozebírané téma.          V roce 2017 se recyklovalo 90% papíru, 75% skla, 69% plastu, 62% kovů a 25% nápojových kartonů, což je v porovnání se zbytkem EU nadprůměrné.

            Při recyklaci papíru jde hlavně o celulozová vlákna která se získávají ze dřeva. Papír ovšem nejde recyklovat do nekonečna, podle výzkumů je to možné pouze 5 až 7 krát. Z recyklovaného papíru se nejčastěji vyrábí lepenkové krabice a toaletní papír. Vlákna nerecyklovatelná na nový papír se využívají k výrobě tepelné izolace nebo plat na vejce a návinových ruliček. Zajímavé, ale méně známé, je také přidávání celulózových vláken  do asfaltových směsí a brzdových obložení. 

            Nejvíce ceněnou recyklační surovinou jsou plasty zejména PET lahve.  V roce 2030 má být 90% PET lahví vratných a ze 30 z recyklovaného materiálu. Z recyklovaného plastu se vyrábí také například oblečení a koberečky do aut.

            Z nápojových kartonů se využívá hlavně papír. Ten se získává tzv. vířivým rozvlákněním, to nejprve rozdělí jednotlivé vrstvy a poté se zachytí papírová vlákna a pošlou se na následné zpracování. Další možnost recyklace je tzv. suchá metoda. Ta spočívá v rozdrcení všech vrstev najednou a v následném lisování na stavební desky např. izolace.

            Kovy se při vykupování dělí na: železo, litinu, barevné kovy (měď, cín, zinek) a hliník. Největší cenu při výkupu mají hliník a barevné kovy. Kovy se dají recyklovat opakovaně.

            Sklo by se teoreticky dalo také recyklovat do nekonečna, ale pouze když by se do něj nic  navíc nepřidávalo. Jeho recyklací se navíc uspoří 50 až 74% energie potřebné na výrobu skla nového. Po recyklaci skla se z něho dají vyrobit buď další skleněné lahve nebo izolace. Na izolaci pro rodinný dům je potřeba okolo 14 000 lahví.

 

 

 

Zdroje: https://www.trideniodpadu.cz/

https://www.econea.cz/blog/sklo-aneb-maly-velky-zazrak-co-jste-o-nem-mozna-netusili/

 

Antonín Vysoký, 28. 2. 2019

aktualizováno: 15.05.2019 19:32:34